Zichtvensters op ontwerplagen creëren

Presentatielaagzichtvensters tonen een volledige of bijgesneden weergave van een of meer ontwerplagen en kunnen bewerkt worden zonder dat dit de originele tekening beïnvloedt. Als je ontwerp is afgewerkt, kan je het aan je klant voorstellen vanuit verschillende invalshoeken met details, aantekeningen, bematingen en titels. (Zie Zichtvensters op presentatielagen creëren.)

Zichtvensters op ontwerplagen bieden andere mogelijkheden en een grotere flexibiliteit dan zichtvensters op presentatielagen. Zo kunnen ze een of meerdere ontwerplagen weergeven uit andere geabonneerde bestanden en dus niet alleen uit het actieve bestand. Dit is bijzonder handig als er verschillende medewerkers aan hetzelfde project werken.

Net zoals de zichtvensters op presentatielagen, heb je een perfecte controle over de zichtbaarheid van de lagen en de klassen. Maar omdat het om een object op een ontwerplaag gaat, heeft het zichtvenster op ontwerplaag hetzelfde aanzicht, dezelfde schaal en dezelfde rendermethode als alles anders op de laag. Je kan allerlei objecten toevoegen met behulp van de 2D- en 3D-gereedschappen en –commando’s. Het is daarentegen niet mogelijk om aantekeningen te plaatsen op een zichtvenster op ontwerplaag.

Zichtvensters op ontwerplagen vervangen eigenlijk de functionaliteit Koppel ontwerplagen uit Vectorworks Standaard. Lagenkoppelingen zet je om naar zichtvensters met het commando Bewerk > Zet om > Zet om naar zichtvenster (Vectorworks-uitbreidingsmodule Product vereist). (Zie Een lagenkoppeling omzetten naar een zichtvenster.)

De zoekcriteria die gebruikt worden in rekenbladen en bij het bewerken van een script, stellen je in staat om items uit ontwerplaagzichtvensters te filteren. Op deze manier voorkom je ongewenste duplicaten in je rapporten.

Een zichtvenster creëren op een ontwerplaag in het actieve document

Zichtvensters op ontwerplagen creëren d.m.v. een bijsnijding

Geabonneerd zichtvenster op ontwerplaag

Instellingen van zichtvensters

Zichtvensters bewerken

Zichtvensters bijwerken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.